...

Bestemming Luxemburg
Wat een ontzettend leuke bestemming! Verrassend veelzijdig: geschiedenis, cultuur, architectuur en heerlijk eten.  De officiële talen zijn Duits, Frans en Luxemburgs.  Het Luxemburgs wordt veel gesproken maar men schrijft in het Duits of Frans. Van jongs af aan krijgen de kinderen op school les in het Duits, het jaar daarop in het Frans en daarna worden de lessen wisselend in het Duits of Frans gegeven. Zo leren de kinderen al snel 3 talen vloeiend te spreken. Daar kan ik jaloers op zijn!
 

Bekend van… de Kazematten
Een van de eerste dingen die we gaan bekijken zijn de bekende Kazematten, een ondergronds gangenstelsel van 23 km lang. Van oudsher werden deze in tijden gebruikt om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan, als soldaat zijnde. De Kazematten zijn verbogen in de vestingwand, ze vallen daarom bijna niet op en boden dekking. Later, in de twee wereldoorlogen, werden de Kazematten daarom als schuiloord gebruikt voor duizenden mensen.
 

Must sees
Ik vond het Paleis van de Hertog een aanrader! Het is nog altijd in gebruik. De hertog werkt er en als hij bezoek heeft dan mogen ze daar verblijven. De gids vertelt dat prinses Beatrix hier ook al eens heeft gelogeerd! Het museum Fort van Thüngen leert u alles over de boeiende geschiedenis. De stad is rijk aan architectuur; niet alleen het historische centrum maar ook het zakendistrict Kirchberg heeft indrukwekkende gebouwen.
 

Omgeving van Luxemburg-Stad
Het land en de stad zijn compact. Alles is op korte afstand. Vanuit de stad ben je zo in de natuur en andersom. Ik ben naar de wijnkelder van St. Martin geweest. Het productieproces van de crémant St. Martin, een mousserende wijn, die ze hier produceren duurt maar liefst 3 jaar. Een boeiende tour door de koele wijnkelder (slechts 12 graden). En tot slot natuurlijk de crémant even zelf proberen. Heerlijk!
 

Schengen
Schengen, bekend van het Verdrag van Schengen, is een dorpje op de grens van Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Door de ligging uitverkozen voor het tekenen van het verdrag wat eerst alleen gold voor de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Anno 2015 zijn er 26 Schengenlanden. Dankzij dit verdrag kunnen wij naar alle aangesloten landen vrij reizen en er werken en wonen. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat je moest wachten bij de grenzen als je met vakantie ging, maar tot 1984 was dit nog zo…