...

Michelinsterren
Al in 1900 gaf bandenfabrikant Michelin een gratis gidsje uit om chauffeurs te wijzen op hotels en restaurants in Frankrijk. In de jaren ’20 werden restaurants met een hele goede keuken en correcte bediening in de bekende rode gids onderscheiden met een ster. Later kwamen daar nog twee sterren bij zodat de etablissementen in meer categorieën ingedeeld konden worden. De Michelinster lijkt overigens meer op een bloem dan op een ster. Het beoordelen van de restaurants gebeurt voor het grootste deel door anonieme bezoeken van de inspecteurs.
Op 7 december werden de sterren voor 2016 bekend gemaakt. 
 

Restaurant Kaatje bij de Sluis*
Dit restaurant, bekroond met één Michelinster, beschikt over maar liefst 40 jaar aan culinaire ervaring en is dé plek waar gastronomie, gezelligheid en sfeer zich tot een bijzonder resultaat mengen.  De locatie van dit restaurant is ook zeker noemenswaardig; gelegen in het historische stadje Blokzijl met aan weerszijden een ophaalbrug. U wordt hier verleid door een heerlijk 7-gangendiner, verzorgd door chef-kok Peter Postma. Een smakelijke avond uit die u niet snel vergeet!
 

Restaurant De Zwaan*
In het oude stadshart van Etten-Leur, aan de gezellige markt, bevindt zich het met één Michelinster bekroonde Restaurant De Zwaan. Terwijl we genieten van de charmante sfeer om ons heen, schotelt chef-kok Carlo Chantrel ons zijn culinaire fantasiën voor, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van regionale en biologische seizoensingrediënten. Bijzonder aan dit restaurant is de omvangrijke schilderijencollectie, die gastheer Roland Peijnenburg u met alle liefde zal laten zien.
 

Restaurant Le Fox**
Zowel voor een voortreffelijke lunch als diner reizen we af naar de Belgische kustplaats De Panne. Restaurant Le Fox, bekroond met maar liefst twee Michelinsterren, is een klassieker waar Gastronomie met een hoofdletter G geschreven mag worden. We proeven hier van de overheerlijke combinatie van streekproducten en het beste van land en zee, bereidt door chef-kok én smaakmaker van het tv programma Chef in Nood; Stéphane Buyens.
 

Restaurant De Karpendonkse Hoeve*
Restaurant De Karpendonkse Hoeve mag met recht in deze Top 5 staan. Het restaurant, gelegen nabij het centrum van Eindhoven, is namelijk al 36 jaar onafgebroken bekroond met een Michelinster. We laten ons hier verwennen met een heerlijk diner dat uit maar liefst 8 verschillende gangen bestaat. Terwijl we proeven van de seizoensgebonden gastronomische gerechten, bereidt door chef-kok Peter Koehn, genieten we van het prachtige uitzicht op de Karpendonkse Plas.
 

Wolfslaar Restaurant*
Wolfslaar Restaurant is volgens de restaurantgids Lekker bekroond als grootste stijger van het jaar 2016 en beschikt tevens over een Michelinster. Het restaurant ligt op een stijlvol en bosrijk landgoed aan de rand van Breda en is gevestigd in een voormalig koetshuis. In de keuken staat chef-kok Maarten Camps de heerlijkste gerechten voor ons te bereiden, bestaande uit groenten uit de eigen moestuin en producten uit de regio. We beleven hier opnieuw een culinair hoogtepunt!