Vakantie Mauritius

Mauritius, officieel de Republiek Mauritius, is een eiland in de Indische Oceaan. Het ligt circa 855 kilometer ten oosten van Madagaskar en ongeveer 1800 kilometer ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt tot het Afrikaanse continent gerekend. Tot Mauritius behoren de eilanden Mauritius, Rodrigues ( 109km²), Agalega en de Cargados Carajos Eilanden (St. Brandon).

Mauritius is van vulkanische oorsprong en ontstond dertien miljoen jaar geleden. Al zo’n 200.000 jaar werken de vulkanen op het eiland niet meer, al is er 10.000 jaar terug nog lava uitgestroomd. Tegenwoordig is nog steeds te zien dat het eiland van vulkanische oorsprong is; er liggen miljoenen vulkanische stenen op de grond. Er zijn aanwijzigen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al afwisten van het bestaan van het eiland. De Portugezen echter krijgen de eer van de eerste landing op Mauritius, begin 16 e eeuw. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop, maar vestigden zich er niet. Dit gebeurde in 1598, toen het voorzichtig gekoloniseerd werd door de Verenigde Oostindische Compagnie. Men noemde het eiland naar Prins Maurits, graaf van Nassau, zoon van Willem van Oranje. Vanaf 1638 werd het als aanleghaven gebruikt, toen het fort Frederik Hendrik opgebouwd werd, al wilde echte kolonisatie en vestiging niet erg vlotten. De Nederlanders ontwikkelden er met succes de suikerteelt en nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het land. In 1695 werd Mauritius zwaar getroffen door een orkaan, die de economie van de kolonie ineen deed storten. De VOC zag er geen heil in opnieuw in het eiland te investeren en verhuisde in 1710 naar de Kaap. In 1715 werd Mauritius door de fransen gekoloniseerd, die het eiland Île de France noemden.

Mauritius heeft een zeer diverse geografie. Het landschap bestaat uit zandstranden, uitgebreide vegetatie, spectaculaire watervallen, laaggebergte en volledig begroeide vulkanen, waar vanaf je een panoramisch uitzicht hebt. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter. Een plateau van ruim 600 meter hoogte ligt centraal op het eiland, gevormd door kraters, lava en ander vulkanisch gesteente. In het binnenland bevinden zich een aantal meren, enkele rivieren en de watervallen. In het zuiden van het eiland liggen enkele beschermde tropische regenwouden. De kust is bijna 200 kilometer lang en bestaat voornamelijk uit uitgestrekte parelwitte zandstranden met prachtige palmbomen. Bijna het hele eiland wordt omgeven door een koraalrif. De golven aan de kust zijn wat rustiger door de vele koraalriffen.

Mauritius is een veelzijdig eiland waar het niet moeilijk is een topvakantie te beleven. De zon, het strand, de zee en de wuivende palmbomen zijn niet het enige wat Mauritius te bieden heeft; de lagune Morne Brabant in het zuiden van het eiland is werkelijk een paradijs voor mensen die willen snorkelen, duiken of aan watersport willen doen. In Pamplemousse is in 1735 een botanische tuin aangelegd, welke één van de meest bijzondere ter wereld is. Hier groeien wilde orchideeën, waterlelies zo groot als kinderzwembadjes, rododendrons en de talipotpalm, die slechts eens om de vijftig jaar bloeit en dan sterft. De tuin is zeer indrukwekkend om te zien. Tevens vind u de ‘Terres de Couleurs’ terug in het zuiden , dit is een bijzonder landschap van duinen in zeven verschillende kleuren, genaamd Chamarel. Ook de Grand Bassin is zeker een bezoek waard. Dit is een in een meer uitgedoofde krater van een vulkaan en dé heilige plek van de Mauritiaanse hindoes. In februari komen de hindoes hier naar de tempel van Shiva om feest te vieren ter ere van Maha Shivaratree; een spektakel van kleuren, wierrook en guirlandes.

Mauritius is door de kristalheldere zee een uitnodigende bestemming om te snorkelen, duiken of diepzeevissen. Duiken kan het hele jaar door, maar de beste tijd hiervoor is van november tot april, als het water een temperatuur heeft van 25 tot dertig graden. Op Mauritius zijn ongeveer 27 duikcentra te vinden. Rond Mauritius zijn opzettelijk enkele boten tot zinken gebracht zodat u kunt duiken naar de mooiste scheepswrakken. Momenteel zijn dit er tien, er zijn echter plannen meer wrakken te plaatsen. Door de zuidoostenwind ontstaan er op het eiland de perfecte condities op het eiland om Mauritius het hele jaar door een waar surfparadijs te maken. Ook alle andere vormen van watersport kunnen hier volop beoefend worden.

Het strand aan de noordwest-kust strekt zich uit van Port-Louis in het zuiden tot Pereybère in het noorden. In de winter is dit het warmste deel van het eiland, omdat het beschut ligt voor met name de passaatwinden uit het zuidwesten. Hier ligt Grand Baie, het Saint-Tropez van Mauritius. Langs deze kust vindt u tevens de beroemde stranden van Pointe-aux-Piments, Balaclava, Montchoisy, Trou-aux-Biches en Pereybère.
In de westkust strekt het strand zich uit van Port-Louis zuidwaarts tot Morne Brabant. Dit is een imposante berg van 550 meter, die boven de lagune uittorent. Witte stranden worden hier afgewisseld met bergen die in de zee uitlopen. Daartussen vind u groene hellingen, afgelegen dorpen en hotels. De langste stranden vindt u langs deze kust: Tamarin, Wolmar en Flic-en-Flac.
Langs de zuidkust strekken de schitterende stranden zich uit van Morne Brabant in het uiterste westen tot Mahébourg, richting vliegveld. Hier leeft een enorme rijkdom aan exotische dieren in zee.
Verder naar het oosten ligt de streek ‘littoral’, een waar contrast met de andere kustlijnen. Hier is de zee ruwer. U kunt hier het schouwspel bewonderen van het breken van de golven op de rotsen.

Verfijn uw keuze
1 vakantie Mauritius
Alle filters verwijderen
Gekozen filters
    Alle filters verwijderen
Continent
Plaats
Soort vakantie
Vervoersoort
Vertrekperiode
Kies een datum
Reisduur
Klantbeoordeling
Accommodatie Type
Aantal sterren
Rederij
Schip
Budget p.p.

Een moment geduld a.u.b.